Jdi na obsah Jdi na menu

OČEKÁVÁTE NEOČEKÁVANÉ? AI SE CHYSTÁ ZMĚNIT VŠE!

article preview

Očekává se, že umělá inteligence změní všechny aspekty našeho života a ekonomiky. Níže uvádíme několik konkrétních příkladů:

ZDRAVOTNICTVÍ: Vědci využívají AI k analýze obrovského množství zdravotnických dat s cílem objevovat vzorce, které mohou vést k průlomovým objevům v medicíně nebo ke zlepšení individuální diagnostiky. Jako příklad můžeme uvést inteligentní systém pro přijímání tísňových volání, který je schopen rychleji detekovat zástavu srdce než tradiční lékařský dispečer. Další společnost, KConnect, podpořená EU, vytváří vícejazyčné textové a vyhledávací služby, které usnadňují lidem hledání nejrelevantnějších lékařských informací.

DOPRAVA: Umělá inteligence má potenciál zlepšit bezpečnost, rychlost a efektivitu železniční dopravy minimalizací tření kol, maximalizací rychlosti a umožněním autonomní jízdy. Výroba AI může napomoci evropským výrobcům v efektivizaci výroby a jejím přesunu zpět do Evropy. To může být dosaženo například díky využití robotů ve výrobě, optimalizaci prodeje nebo předpovídání údržby a poruch v digitálních továrnách. SatisFactory je výzkumný projekt, který využívá rozšířenou realitu k zlepšení pracovní spokojenosti ve smart továrnách.

POTRAVINY A ZEMĚDĚLSTVÍ: AI může také přispět k udržitelné produkci potravin, minimalizaci používání hnojiv a pesticidů, a k optimalizaci zavlažování, což by vedlo ke snížení dopadu zemědělství na životní prostředí. Například roboti by mohli odstraňovat plevel místo používání herbicidů. Mnoho farem po celé EU již využívá umělou inteligenci ke sledování pohybu, teploty a spotřeby krmiva svých zvířat.

VEŘEJNÁ SPRÁVA A SLUŽBY: Umělá inteligence by mohla být využita k včasnému varování před přírodními katastrofami a umožnit tak efektivní přípravu na tyto události.